Mat på stormkök

Mat på stormkök – 10 tips på maträtter

2024-09-28

Ska du laga mat på stormkök? Isåfall har du klickat dig helt rätt. Här idag kommer vi dela med oss av 10 tips på smarriga maträtter som är enkla att laga på stormkök. Perfekt för dig som vill njuta av god mat ute i naturen, oavsett om du är ute på vandring, camping eller bara vill ha en mysig utomhusmiddag!

Så lagar du mat på stormkök

När du ska laga mat på stormkök är det viktigt att vara noggrann med förberedelserna. Hitta en slät och stabil yta att placera köket på, så du undviker att spilla ut maten. Ett annat bra tips är att hålla köket skyddat från vind, antingen genom att använda ett vindskydd eller ställa det i lä.

Laga gärna rätter som är enkla och går snabbt att tillaga. Ris, pasta eller grytor är exempel på mat som funkar utmärkt på stormkök.

Glöm inte heller att tänka på hygienen – tvätta händerna och rengör redskap för att undvika bakterier, särskilt när du lagar mat ute i naturen.

Tänk på detta innan du lagar mat i naturen

Innan du börjar laga mat i naturen finns det några viktiga saker att tänka på för att göra upplevelsen både säker och smidig. Först och främst, planera din matlagning utifrån de förutsättningar som finns på plats.

Se till att du har rätt utrustning, som ett stormkök och de tillbehör du behöver, samt tillräckligt med bränsle. Kolla väderförhållandena och undvik att laga mat när det blåser kraftigt eller regnar mycket, eftersom det kan försvåra både matlagningen och säkerheten.

Du bör också välja en plats som är fri från brandrisk och säkerställa att du har tillgång till vatten, både för matlagning och för att kunna släcka om något skulle hända. Tänk på miljön och lämna inga spår efter dig – ta med allt skräp och matrester tillbaka. Sist men inte minst, laga mat som är enkel att förbereda och som inte kräver allt för mycket tid, så du kan njuta av naturen utan stress.

Vanliga misstag när man lagar mat på stormkök

När man lagar mat på stormkök är det lätt att göra några vanliga misstag som kan förstöra både maten och upplevelsen. Ett av de vanligaste misstagen är att inte ha koll på värmen. Många glömmer att justera lågans intensitet, vilket ofta leder till att maten antingen bränns vid eller inte blir genomlagad.

Ett annat misstag är att inte förbereda alla ingredienser i förväg. I naturen kan det vara svårare att snabbt skära upp grönsaker eller mäta ingredienser, så det är smart att ha allt redo innan du tänder köket.

En annan klassiker är att inte ha ett ordentligt vindskydd. Om vinden får tag i stormköket kan det både ta längre tid att laga mat och slösa onödigt mycket bränsle. Glöm inte heller att använda en stabil och plan yta för att undvika att köket välter – ett misstag som lätt kan ske om marken är ojämn.

Mat på stormkök – 10 tips

Nu kommer vi att lista 10 recept som är perfekta för stormkök som både är goda och enkla att laga. Perfekt för dig som vill ha smidiga måltider när du är ute i naturen, oavsett om det är under en dagsutflykt, camping eller längre vandring.

När du lagar mat på stormkök är det alltid en bra idé att förbereda ingredienserna hemma. Hacka och skär allt i förväg så att det bara är att plocka fram och börja laga när du är ute i naturen. Det sparar tid och gör att du slipper krångla med små detaljer.

1. Raggmunk med lingonsylt

Förbered smeten hemma och häll den i en försluten burk. När du är redo att laga, värm lite smör i stekpannan på stormköket och stek raggmunkarna tills de är gyllenbruna. Servera med färdig lingonsylt.

2. Ljummen korvsallad

Hacka korv, potatis, och grönsaker hemma. När du är ute, stek korven och värm potatisen i stormköket innan du blandar allt i en salladsskål. Krydda efter smak, och njut av en mättande och enkel måltid.

3. Tacos

Förbered köttfärsen hemma och värm den enkelt på stormköket. Ha grönsaker, såser och tacobröd färdiga att plocka fram. Det blir en rolig och snabb rätt att slänga ihop på plats. Perfekt om du är ute på äventyr med barnen!

4. Kebab i pitabröd

Skär upp grönsaker hemma och ha kebabköttet färdigt i en burk. Värm köttet på stormköket och fyll sedan pitabröden med kött, grönsaker och dina favoritsåser.

5. Thaigryta med grön curry

Skär upp kyckling och grönsaker hemma. Koka upp grön currypasta och kokosmjölk på stormköket och lägg i ingredienserna. Låt allt puttra tills kycklingen är genomstekt och servera med färdigkokt ris som du värmer på stormköket.

6. Pasta med valnötter

Koka pastan på stormköket och blanda den med hackade valnötter som du förberett hemma. Toppa med lite pecorino och persilja för extra smak. Det är en bra rätt för små barn eftersom det mättar snabbt och kräver få ingredienser. Lägg till en enkel sås om du vill variera rätten lite.

7. Kolbulle med lingonsylt

Blanda smeten för kolbulle hemma och förvara i en tättslutande burk. När du är redo att laga, stek kolbullen i smör på stormköket och servera med lingonsylt. En klassiker som är enkel och mättande.

8. Pizza

Förbered degen och toppings hemma. Kavla ut degen på en skärbräda och värm upp stormköket. Lägg degen i pannan och tillsätt toppings som tomatsås, ost och dina favoritpålägg, och låt det tillagas.

9. Pasta med ölkorv

Koka pastan på stormköket och tillsätt skivor av ölkorv. Den rökiga smaken från ölkorven ger en fin kombination till pastan. En väldigt snabb och enkel måltid ute i naturen.

10. Potatispesto med bacon och soltorkade tomater

Börja med att koka potatisen på stormköket tills den är mjuk. Under tiden kan du steka baconet i en separat panna tills det blir krispigt. När potatisen är klar, blanda den med pesto och soltorkade tomater, och tillsätt det knapriga baconet. Denna rätt är full av smak och enkel att göra, även ute i naturen.

Andra nyheter

Världens giftigaste fisk

Världens giftigaste fisk

När man tänker på farliga djur i havet, kanske man först tänker på hajar eller giftiga maneter. Men svaret på frågan om vilken som är världens giftigaste fisk kan överraska många - det är nämligen...

Sveriges största abborre – vikt & längd

Sveriges största abborre – vikt & längd

Den största abborren i Sverige som någonsin fångats vägde imponerande 2,3 kilo och mätte hela 61,5 centimeter i längd. Detta rekord har satt ribban högt för fiskare runt om i landet som drömmer om...

Världens största gädda – längd & kilo

Världens största gädda – längd & kilo

I havet finns det många enorma fiskar, där gäddor är en av dem. Men vet du hur stor den största gäddan som någonsin fångats är? Världens största gädda som fångats vägde hela 25 kilo och var 1,5...

Världens 10 största fiskar

Världens 10 största fiskar

Världens största fisk som någonsin fångats var en vithaj som vägde cirka 3 324 kilogram, men den är bara en av flera imponerande stora fiskar som människor lyckats fånga. Den största fiskarten som...

Kapproddbåt – allt du behöver veta

Kapproddbåt – allt du behöver veta

Om du är nyfiken på kapproddbåtar och vill lära dig mer, har du kommit rätt. I den här guiden går vi igenom allt du behöver veta om kapproddbåtar. Oavsett om du är en erfaren roddare eller bara vill...