Bränsle till stormkök

Bränsle till stormkök – vad tänder man det med?

2024-09-28

När det är dags att använda stormkök, är det viktigt att veta vilket bränsle som fungerar bäst. I den här guiden går vi igenom olika alternativ för bränsle och hur du tänder stormköket på ett säkert och effektivt sätt. Häng med!

Vad använder man för bränsle till stormkök?

Det finns flera olika typer av stormkök att välja mellan, och vilket bränsle du ska använda beror på just vilket slags friluftskök du har.

Att välja rätt bränsle är avgörande för säkerheten och att det går rätt till när du lagar mat i naturen. Läs nedanför för att få reda på vilka olika typer av stormkök och bränslen som går att välja på.

Sprit till spritkök

När det gäller spritkök använder man sprit som bränsle, och detta är det vanligaste valet för stormkök bränsle eftersom det är billigt, skonsamt för miljön och lätt att använda.

I Sverige kan du köpa spritbränsle under olika namn, såsom T-röd, T-Tenol (Kemetyl), Rödsprit, T-sprit och Origonol. Så om du letar efter alternativ till t-röd finns det alltså många andra spritbränslen som kan fungera lika bra.

Gasol till gasolkök

Gaskök drivs med gas, gasol eller en gasblandning och är populära på grund av sin förmåga att värma upp mat snabbt. Många gaskök fungerar med butan eller en blandning av butan och propan.

Vanliga bränslen som används inkluderar exempelvis Primus Power Gas, vilket fungerar bäst i temperaturer mellan -15°C och +25°C, Primus Winter Gas som är anpassat för kalla temperaturer mellan -22°C och +10°C, samt Primus Summer Gas för varmare förhållanden, från +15°C till +40°C.

Populära märken som tillverkar gas och gasrelaterade produkter är Primagaz, Weber, Campingaz och flera andra. Gasflaskor säljs i olika storlekar beroende på behovet, där mindre volymer räcker för kortare turer och större kan räcka i flera dagar, beroende på årstid och användning. Nedanför kan du se på ett ungefär hur länge gas räcker:

  • 100 g – cirka 2 – 3 dagar på sommaren, 1 – 2 dagar på vintern
  • 230 g – cirka 5 – 6 dagar på sommaren, 2 – 3 dagar på vintern
  • 450 g – cirka 9 – 10 dagar på sommaren, 3 – 4 dagar på vintern

Gas går att köpa i olika butiker, till exempel friluftsbutiker, samt större kedjor som Jula, Biltema och Clas Ohlson.

Multifuelkök eldas med olika bränslen

Multifuelkök kallas Ibland även för bensinkök och är flexibla då de kan drivas med flera olika typer av bränsle såsom bensin, fotogen och diesel. Även om dessa kök inte är så vanliga, kan de vara ett bra alternativ för den som behöver ett kök som fungerar med flera olika typer av bränsle.

Här ser du exempel på bränslen som kan användas i ett multifuelkök, samt vilka fördelar och nackdelar de har:

  • Bensin (kemiskt ren). Fungerar bra i kalla förhållanden, men kräver noggrann hantering för säker användning.
  • Fotogen. Lika effektivt som bensin och oftast lättare att få tag på. Det har dock nackdelen att det sotar och luktar mer.
  • Diesel. Bör endast användas i nödfall. Det har hög energi men sotar mycket och ger ifrån sig en kraftig lukt.

En viktig säkerhetsaspekt att komma ihåg är att aldrig använda vanlig bilbensin från bensinmacken, eftersom den kan innehålla farliga ångor. Det är säkrare att köpa kemiskt ren bensin som säljs under namn som Power Fuel, Alkylatbensin eller Industribensin.

Vad tänder man stormkök med?

När du ska tända ett stormkök, beror det ofta på vilken typ av kök och bränsle du använder. Här är några vanliga alternativ:

  • Tändstickor. Det enklaste sättet att tända de flesta friluftskök. Vanliga tändstickor fungerar dock inte om de blir blöta. Ett bättre alternativ är stormtändstickor som klarar fukt och regn.
  • Tändare. Ett smidigt val som fungerar med alla typer av stormkök. Tändare kan dock sluta fungera om de blir för kalla, men du kan enkelt värma dem i fickan för att få dem att fungera igen.
  • Tändstål. Bra att använda till spritkök, gaskök och multifuelkök med bensin som bränsle. Tändstål fungerar inte med fotogen. Nackdelen är att det kan vara knepigt att få fram en gnista om du inte har vana av att använda det.
  • Piezotändare. Perfekt för gasolkök och ett enkelt sätt att tända gasen utan att behöva tändstickor eller tändare.

Vanliga frågor och svar om stormkök

Här nedanför kan du ta del av några av de vanligaste frågorna kopplat till stormkök och bränsle som man använder för att elda i dem.

Vad ska man använda för bränsle stormkök?

Det beror helt på vilken typ av stormkök du har. Olika kök kräver olika bränslen, till exempel sprit, gas eller bensin.

Vad är namnet för Trangiakök bränsle?

I spritkök som Trangiaköket kan du använda bränslen som T-sprit, rödsprit, T-röd, T-Tenol eller Origonol. Om du har ett gaskök, kan du använda en blandning av butan och propan.

Kan tändvätska användas för stormkök?

Nej, det rekommenderas inte att använda tändvätska i spritkök, då det kan påverka funktionen och säkerheten.

Vad kan användas som alternativ till t-röd?

Andra spritbaserade bränslen som Tenol eller Origonol fungerar bra som alternativ. Ren etanol går också att använda, men det kan orsaka mer sotning.

Är spritkök och stormkök samma sak?

Ett spritkök är en typ av stormkök, där bränslet som används är alkoholbaserat.

Hur mycket T-röd behövs för en vecka?

En generell riktlinje är att en person behöver cirka 1 liter T-röd för en vecka på sommaren. Under vintern bör du räkna med att behöva dubbla mängden.

Andra nyheter

Världens giftigaste fisk

Världens giftigaste fisk

När man tänker på farliga djur i havet, kanske man först tänker på hajar eller giftiga maneter. Men svaret på frågan om vilken som är världens giftigaste fisk kan överraska många - det är nämligen...

Sveriges största abborre – vikt & längd

Sveriges största abborre – vikt & längd

Den största abborren i Sverige som någonsin fångats vägde imponerande 2,3 kilo och mätte hela 61,5 centimeter i längd. Detta rekord har satt ribban högt för fiskare runt om i landet som drömmer om...

Världens största gädda – längd & kilo

Världens största gädda – längd & kilo

I havet finns det många enorma fiskar, där gäddor är en av dem. Men vet du hur stor den största gäddan som någonsin fångats är? Världens största gädda som fångats vägde hela 25 kilo och var 1,5...

Världens 10 största fiskar

Världens 10 största fiskar

Världens största fisk som någonsin fångats var en vithaj som vägde cirka 3 324 kilogram, men den är bara en av flera imponerande stora fiskar som människor lyckats fånga. Den största fiskarten som...

Kapproddbåt – allt du behöver veta

Kapproddbåt – allt du behöver veta

Om du är nyfiken på kapproddbåtar och vill lära dig mer, har du kommit rätt. I den här guiden går vi igenom allt du behöver veta om kapproddbåtar. Oavsett om du är en erfaren roddare eller bara vill...