Avloppssystemet är byggt för att hantera vissa typer av avfall – men långt ifrån allt. Om man spolar ner fel saker allt för ofta kan det orsaka stopp i rören, som kan vara svåra att få bort.
Det är därför viktigt att ha koll på vad som är okej att spola ned, och vad som alltid bör slängas i soporna i stället. Detta kommer vi förklara idag!
Det här klarar avloppssystemet
Toaletten är bara till för tre saker – kiss, avföring och toalettpapper. Det är det enda som hör hemma där. Toalettpapper är gjort på ett sätt som gör att det löses upp i vatten och passerar genom rören utan att fastna.
I handfat och diskhoar får vatten och små mängder tvål eller matrester rinna ner. Många tror att diskhon kan ta emot lite vad som helst, men det stämmer inte. Fett, kaffesump och större matrester kan snabbt fastna och bilda proppar.
Vanliga fel – det här ska du aldrig spola ned
Trots att informationen finns tillgänglig fortsätter många att spola ned saker som inte hör hemma i avloppet. Våtservetter är ett vanligt exempel. Många av dem marknadsförs som nedspolningsbara, men de löses inte upp på samma sätt som toalettpapper. I stället fastnar de i rören, ofta tillsammans med fett, och bildar så kallade fettklumpar som är mycket svåra att få bort.
Tops, tamponger, bindor, kattsand och cigarettfimpar är andra saker som regelbundet hamnar i toaletterna – men som aldrig borde vara där. Även små mängder kan på sikt skapa stora stopp. Plast i olika former, från förpackningar till små påsar, hör inte heller hemma i avloppet. Det gäller även för rester av målarfärg, lim eller rengöringsmedel med starka kemikalier. Dessa ämnen riskerar inte bara att skada rören, utan även att läcka ut i naturen och påverka miljön.
Fett i avloppet – en av de största bovarna
Fett från stekpannor och kastruller är en vanlig orsak till igensatta rör. När fettet är varmt är det flytande, men när det svalnar stelnar det snabbt och fastnar i rörväggarna. Med tiden byggs det upp lager för lager och till slut blir röret helt täppt.
Ett bättre sätt är att låta fettet svalna för att sedan torka det med en bit papper och slänga det bland hushållssoporna. På så sätt slipper du framtida problem i avloppet.
Så vet du om du har problem i avloppet
Vatten som rinner undan långsamt är ofta det första tecknet på att något är fel. Bubblande ljud från avloppet eller dålig lukt är också tydliga signaler på att det finns ett hinder någonstans i rören. Ibland kan stoppet sitta nära, men det kan också sitta längre in i ledningssystemet.
En del försöker lösa problemet med starka rengöringsmedel, men det är inte alltid bra. Rören kan ta skada, och medlen hjälper sällan om stoppet sitter längre in i systemet. Ibland kan det krävas att man kontaktar professionell hjälp.
Om du exemplevis bor i Farsta kan en skicklig och behörig rörmokare Farsta hjälpa till om stoppet inte går att lösa på egen hand. Rörmokare finns att hitta nästan överallt i landet, så det är inte särskilt svårt att få tag på rätt hjälp när det behövs.
Så håller du avloppet i gott skick
Små vanor i vardagen gör stor skillnad. Att använda sil i diskhon fångar upp matrester. Slänger du våtservetter i papperskorgen i stället för toaletten minskar risken för stopp. Och att ta hand om fett på rätt sätt gör att rören håller längre.
Avloppssystemet är något alla använder varje dag. Men många tänker inte på vad som får spolas ner förrän något går fel. Ju mer du vet om hur det fungerar, desto lättare blir det att ta hand om det – och undvika både stopp och oväntade kostnader.