Äventyrsbad och Vattenland i Sverige

18 Äventyrsbad och Vattenland i Sverige

2024-09-24

I Sverige finns många roliga äventyrsbad och vattenland där både barn och vuxna kan ha kul. Här nedanför idag kommer vi gå igenom 18 platser där du kan åka vattenrutschkanor, bada och uppleva andra roliga saker i vattnet. Vi kommer även gå igenom vad skillnaden mellan äventyrsbad och vattenland faktiskt är.

Vad är ett äventyrsbad?

Ett äventyrsbad är en form av badhus som erbjuder mer än bara vanliga simbassänger. Det är en plats fylld med roliga och spännande vattenaktiviteter som rutschbanor, vågbassänger och forsar.

Många äventyrsbad har också speciella teman, som djungel eller tropisk miljö, som gör upplevelsen ännu mer lekfull. Ofta finns det både avkopplande avdelningar och fartfyllda attraktioner, vilket gör att de passar för både barn och vuxna som söker en dag med både lek och avslappning.

Vad är ett vattenland?

Ett vattenland är en utomhusanläggning som är fylld med olika vattenaktiviteter och attraktioner, ofta större än ett traditionellt badhus. Här hittar ofta du stora vattenrutschbanor, vågpooler och floder där besökare kan flyta med i strömmen.

Det är ett ställe som kombinerar bad med nöjesparkskänsla, och lockar både barn och vuxna som vill ha en fartfylld dag i solen.

1. Aqua Nova Äventyrsbad

I Borlänge finns ett äventyrsbad som bjuder på massor av roliga aktiviteter för hela familjen. Här kan du susa ner för häftiga vattenrutschbanor eller åka med i den spännande vildforsen.

Vill du ta det lite lugnare finns en vågbassäng som skapar känslan av att bada i havet, och en ström där du kan flyta omkring och bara koppla av.

2. Arena Skövde

I Skövde hittar du ett äventyrsbad som har blivit utsett till Sveriges bästa upplevelsebad av barnfamiljer. En av de mest populära attraktionerna här är Magic Hole, en spännande rutschbana som ger både fart och skratt.

Förutom den roliga rutschbanan finns det mycket annat att upptäcka för både stora och små. Arena Skövde bjuder på en dag fylld av vattenlek och äventyr, perfekt för en familjeutflykt.

3. Kokpunkten Actionbad

Kokpunkten i Västerås kallar sig för Sveriges första actionbad. En av deras mest populära attraktioner är Double Racer, där du kan tävla mot en vän om vem som kommer först ner.

Det går snabbt och är riktigt roligt för alla som gillar tävlingar i vatten. Kokpunkten är ett bra ställe för dig som vill ha lite extra spänning i badet.

4. Experium Äventyrsbad

Uppe i Sälen hittar du Experium, ett äventyrsbad som bjuder på flera roliga aktiviteter. Det som verkligen sticker ut här är Flow Rider, deras vågsurfingsmaskin där du kan testa på att surfa inomhus. För de som gillar rutschbanor finns tre olika att välja mellan, alla med olika hastighet och längd.

5. Skara Sommarland

Skara Sommarland är en riktig klassiker när det gäller vattenland Sverige och faktiskt hela Skandinavien. Det är Skandinaviens och Sveriges största vattenpark och har hela 46 olika attraktioner att välja mellan.

En av de mest kända är ”Big Drop,” som är Europas högsta vattenfrittfall. Med så många olika åkattraktioner finns det något för alla, både små och stora.

6. Leksand Sommarland

Vid Siljans strand i Dalarna hittar du Leksand Sommarland, ett populärt resmål för barnfamiljer. Här finns ett vattenland med 10 olika vattenattraktioner, men det är långt ifrån allt.

Förutom vattenrutschbanor och pooler kan du roa dig med gokart, ziplining och till och med testa en höghöjdsbana. Totalt har Leksand Sommarland 40 attraktioner, och är en perfekt plats för en dag fylld med äventyr och skoj.

7. Gustavsvik

Gustavsvik i Örebro är känt som ett av Sveriges bästa äventyrsbad. Det som gör badet extra spännande är dess djungeltema, som ger en häftig känsla när man utforskar de olika attraktionerna. Här finns något för alla, oavsett om du är ute efter spänning eller bara vill ha en avslappnad dag vid poolen.

8. Sunne Sommarland

Sunne Sommarland som öppnade 2006, har 19 olika attraktioner som passar hela familjen. För de som har småbarn finns en särskild avdelning med en stor barnpool där de kan leka säkert. För de som söker lite mer fart rekommenderas attraktioner som Mammut, Fritt Fall, Serpentinen, Racer och Bubblan.

9. Tosselilla Sommarland

I Skåne hittar du en sommarfavorit som inte bara bjuder på ett stort vattenland, utan även på flera karuseller och andra aktiviteter. Med öppettider från 1 juni till 18 augusti finns det gott om tid att njuta av alla roliga attraktioner.

Oavsett om du vill tillbringa din tid i vattenlandet eller åka karuseller, är Tosselilla Sommarland ett bra ställe för en dag full av nöje.

10. Kneippbyn

På Gotland ligger Kneippbyn som är ett sommarparadis med både vattenland och sommarland. Vattenlandet har totalt 10 attraktioner som bjuder på massor av badglädje under de varma sommarmånaderna. Sommarlandet har också ett flertal attraktioner som passar både stora och små.

11. Nordpoolen

I Boden hittar du Nordpoolen, ett äventyrsbad som bjuder på massor av fart och roliga vattenrutschbanor. En av de mest populära attraktionerna är vildforsen, där många besökare gärna tar flera åk. Det är ett perfekt ställe för den som vill ha en dag fylld med vattenlek och äventyr.

12. Pite Havsbad

Pite Havsbad som även kallas Nordens Riviera, är inte bara Sveriges största camping- och konferensanläggning utan de har dessutom ett spännande äventyrsbad. Här kan du njuta av vattenrutschbanor och pooler. För den som vill ta det lugnare finns också en spa-anläggning där man kan koppla av efter allt badande.

13. Arenan Äventyrsbad

I Oskarshamn finns Arenan Äventyrsbad, ett badhus i Sverige som erbjuder något för alla. Här kan du välja att motionssimma i lugn och ro, ha kul i äventyrsbadet, eller bara slappna av i deras relaxavdelning.

Det är en plats som passar både den som söker motion och den som vill ha en skön och avslappnad dag vid poolen.

14. Familjebadet i Sävsjö

Familjebadet i Sävsjö erbjuder något för alla åldrar och intressen. Här kan du välja mellan att motionssimma, delta i gruppträning eller ta en simkurs. För den som vill ha lite extra avkoppling finns ett relaxbad, och för barnen väntar äventyrsbadet med roliga vattenaktiviteter.

15. Himlabadet

I Sundsvall hittar du ett av Sveriges mest uppskattade äventyrsbad, som till och med har blivit utsedd till ”bästa äventyrsbad Sverige” av sajten Barnsemester.se.

Här kan du njuta av ett spännande äventyrsbad, en avslappnande relaxavdelning och även motionssimma. Perfekt för en dag fylld med både lek och avkoppling.

16. Husbybadet

Ett populärt ställe för både äventyr och avkoppling ligger i Husby, Stockholm och erbjuder en rad olika vattenaktiviteter. Här kan du ta ett dopp i äventyrsbadet eller simma i den 25-metersbassäng som även har hopptorn för den som vill prova på något extra.

Efter badet kan du slappna av i bubbelbadet eller värma dig i bastun, där både våt- och torrbastu finns att välja mellan.

17. Äventyrsbadet i Kalmar

För den som vill kombinera äventyr med avkoppling är detta bad i Kalmar ett utmärkt val. Här finns allt från äventyrsbad för lekfulla stunder till motionssim för den som vill träna.

Du kan också njuta av avslappningsmassage eller ta det lugnt i relaxavdelningen. Dessutom erbjuds simskola och friskvård för den som vill förbättra sin hälsa.

18. Paradiset Bad – Spa – Wellness

I centrala Örnsköldsvik hittar du Paradiset Bad – Spa & Wellness. Det började som en sim- och sporthall 1971, men sedan 1992 finns också ett spännande äventyrsbad. Här kan du njuta av roliga vattenaktiviteter, samtidigt som det finns möjligheter för avkoppling och wellness i spa-avdelningen.

Andra nyheter

Världens giftigaste fisk

Världens giftigaste fisk

När man tänker på farliga djur i havet, kanske man först tänker på hajar eller giftiga maneter. Men svaret på frågan om vilken som är världens giftigaste fisk kan överraska många - det är nämligen...

Sveriges största abborre – vikt & längd

Sveriges största abborre – vikt & längd

Den största abborren i Sverige som någonsin fångats vägde imponerande 2,3 kilo och mätte hela 61,5 centimeter i längd. Detta rekord har satt ribban högt för fiskare runt om i landet som drömmer om...

Världens största gädda – längd & kilo

Världens största gädda – längd & kilo

I havet finns det många enorma fiskar, där gäddor är en av dem. Men vet du hur stor den största gäddan som någonsin fångats är? Världens största gädda som fångats vägde hela 25 kilo och var 1,5...

Världens 10 största fiskar

Världens 10 största fiskar

Världens största fisk som någonsin fångats var en vithaj som vägde cirka 3 324 kilogram, men den är bara en av flera imponerande stora fiskar som människor lyckats fånga. Den största fiskarten som...

Kapproddbåt – allt du behöver veta

Kapproddbåt – allt du behöver veta

Om du är nyfiken på kapproddbåtar och vill lära dig mer, har du kommit rätt. I den här guiden går vi igenom allt du behöver veta om kapproddbåtar. Oavsett om du är en erfaren roddare eller bara vill...