Taktält till biltak – recension och test

2024-08-16

Har du någonsin drömt om att kunna campa var som helst din bil kan ta dig, utan att behöva oroa dig för ojämn eller blöt mark?

Taktält till biltak har blivit allt populärare bland äventyrslystna campare, och det är lätt att förstå varför. I denna artikel går vi igenom fördelar och nackdelar med taktält, samt delar med oss av våra erfarenheter från ett praktiskt test.

Vad är ett taktält?

Ett taktält är precis vad det låter som – ett tält som monteras på taket av din bil.

Det fästs vanligtvis på bilens takräcke och kan fällas ut när du ska campa och fällas ihop när du ska köra. När det är uppfällt erbjuder det en upphöjd sovplats, ofta med en inbyggd madrass.

Fördelar med taktält

Taktält erbjuder en unik campingupplevelse som kombinerar flexibiliteten hos traditionell tältning med några av bekvämligheterna från husvagnslivet.

De har flera fördelar som gör dem attraktiva för många outdoor-entusiaster, särskilt för dem som älskar att utforska med bil. Låt oss titta närmare på några av de mest framträdande fördelarna:

  1. Bekvämlighet. Taktält är ofta snabbare och enklare att sätta upp än traditionella tält. De flesta modeller kan fällas ut på bara ett par minuter.
  2. Komfort. Den inbyggda madrassen och det faktum att du sover över marknivå ger ofta en bekvämare sömnupplevelse än i ett vanligt tält.
  3. Torrt och rent. Eftersom du sover upphöjt från marken slipper du oroa dig för fukt eller småkryp som kan ta sig in i tältet.
  4. Utsikt. Den upphöjda positionen kan ge fantastiska vyer över omgivningen.
  5. Frihet. Du kan campa var som helst där du kan parkera din bil, vilket öppnar upp för många fler möjligheter än traditionell camping.

Nackdelar med taktält

Trots sina många fördelar är taktält inte utan utmaningar.

Det är viktigt att vara medveten om potentiella nackdelar innan man investerar i ett taktält. Dessa nackdelar kan variera i betydelse beroende på dina specifika behov och campingvanor. Här är några av de vanligaste nackdelarna att överväga:

  1. Kostnad. Taktält är generellt dyrare än traditionella tält av motsvarande storlek.
  2. Påverkan på bränsleförbrukning. Taktältet på taket kan öka luftmotståndet och därmed bränsleförbrukningen.
  3. Begränsad rörlighet. När tältet är uppsatt är bilen ”låst” på plats. Om du behöver köra någonstans måste du packa ihop tältet först.
  4. Viktbegränsningar. Du måste vara medveten om bilens taklast och tältets vikt.
  5. Väderexponering. Taktält kan vara mer utsatta för vind än marktält.

Vårt test av Outdoordays Safari Pro L

För vårt test valde vi Modellen Outdoordays Safari Pro L, en populär mellanklassmodell som passar de flesta bilar med takräcke.

Installation

Installationen av tältet på bilen tog cirka en timme med två personer.

Instruktionerna var tydliga och processen var relativt okomplicerad. Det krävdes dock en del muskelkraft för att lyfta tältet på plats.

Uppsättning och nedpackning

En av de stora fördelarna med Modell X visade sig vara hur snabbt och enkelt det var att fälla ut.

Med lite övning kunde vi få tältet uppställt på under 3 minuter. Nedpackningen tog något längre tid, cirka 5-7 minuter, men var fortfarande enklare än att packa ihop ett traditionellt tält.

Komfort

Sovkomforten var imponerande.

Den inbyggda madrassen var överraskande bekväm, och känslan av att sova upphöjd från marken gav en känsla av lyx. Tältet var rymligt nog för två vuxna att sova bekvämt.

Vädertålighet

Vi testade tältet under en helg med blandat väder.

Det klarade lätt regn utan några läckor. Under en blåsig natt märkte vi dock av en del vindbrus och rörelse i tältet, men det kändes aldrig ostabilt.

Sammanfattning av testet

Totalt sett var vi imponerade av Outdoordays Safari Pro L. Det levde upp till löftet om bekväm och flexibel camping. Den snabba uppsättningen och nedpackningen var definitivt också ett stort plus.

Dock är det viktigt att notera att taktält inte är för alla. De kräver en initial investering och viss planering kring var man parkerar för natten. Men för den äventyrslystne camparen som värdesätter bekvämlighet och flexibilitet kan ett taktält vara en utmärkt lösning.