Kategorier | Diverse, Utrustning

TEST:16 riktigt bra alpina skidor

TEST:16 riktigt bra alpina skidor


Visst, du kan klara dig på ett par skidor. Men, det är lika bra att du inser det faktum att du behöver minst två för att få ut maximalt av vintern ­ ett par kvicka med massor av kantgrepp för att ha kul i pisten och ett par som flyter ovanpå och är snälla mot låren när det är djupsnö. Men vilka skall du välja? Det är faktiskt ganska enkelt. Bestäm dig för om du behöver puderplank eller bigmountainskidor och kombinera sedan ditt val med antingen ett par all-mountainskidor eller ett par pistpiskare. Sedan är det bara att be om snö.

Rossignol Classic CX 80 (124/80/113), ca 7 300 kronor med bindning, rossignol.com
De flesta skidor i kategorin pistpiskare är för precisa och tröttsamma för friåkning. Det gäller dock inte de nedtonade CX 80 som gör tunga tillbehör som komplicerade bindningsplattor överflödiga. Den är 10 millimeter bredare än de flesta, men konstruktionen inuti, som är inspirerad av skidorna som används i världscupen, och de raka kanterna levererar ett imponerande kantgrepp.

Den extra ytan under fötterna gör CX 80 mindre nervös i höga farter och låter dig flyta ovanpå den pjäxdjupa lössnön eller svampiga vårsnön. Den ger dig också en störrre plattform att stå på när du tar det lugnt ­ något du oftast inte kan på carvingskidor. ”Pistpiskare måste vara dynamiska, annars skulle vi dö av tristess”, sa en av testarna. ”De ger mycket tillbaka.” CX 80:s 16,5 meters radie och träkärna gör att du får mer gensvar ju mer du pressar på och det gör att du kan känna dig alldeles trygg när du ritar dina svängar.

Rossignol påstår att du kan använda CX 80 off pist 30 procent av tiden. Men trots att CX 80 faktiskt är kvick nog för att gå bra i pucklar och hanterar spårig blötsnö finfint väljer vi denna som vår favorit i pisten och satsar på en big-mountainskida som vårt andrapar. Kompromisser är en svår konst men den här skidan är en fullträff.

CX 80 känns smidig i puckeln, kraftfull på manchester, precis i raviner och förlåtande i blötsnö. Och, oavsett var du råkar befinna dig är CX 80 stabil och absolut pålitlig i alla farter. Till och med retro-grafiken gör att du vill ösa på lite extra.

SNABBKURS
I butiken
Om du bara skall köpa ett par skidor, leta efter några som passar din åkstil och den terräng du åker i 70 procent av tiden. Var inte rädd för att köpa skidor som är snäppet vassare än du ­ även om de är avsedda för en något bättre åkare är de (nästan alltid) lika lättåkta och du växer inte ur dom direkt.

På berget
Om du, som de flesta, ger dina skidor professionell service endast en gång om året: se åtminstone till att själv fila bort grader, vässa kanter och lägga på lite valla.

På vägen
Grus, salt och smuts gör att n bindningarna rostar och belagen blir sämre. Lägg dina nya dyrgripar inne i bilen eller ännu bättre, i en takbox. När du flyger, se till att använda lite smutstvätt i skidfodralet som stoppning, i synnerhet i ändarna. Pjäxor? Ta alltid som handbagage. Hyrpjäxor är.. nej, usch.

Gillar du detta? Dela med dig!


Sidor: 1 2 3 4 5